Skip to main content

Google’s Hero Hub Hygiene model

Google’s Hero Hub Hygiene model [2024]

Inclusief contentkalender, case study en white paper.

In de begindagen van social media bestond er een hype rondom viral marketing. Tegenwoordig is social media marketing een stuk complexer geworden. Hedendaags is een goede content marketing strategie een voorwaarde om de band met je doelgroep te versterken.

Google’s Hero Hub Hygiene model is een contentstrategie wat de nadruk legt op consistent communiceren door een always-on aanpak. Dit model is ook bekend als het hero hub help content model, het hhh model of het 3H model. Het model gebruik je als een framework waarmee je het hele jaar je doelgroep consistent kan bereiken. En waarmee je een simpele content kalender kan maken.

Inhoudsopgave

.

Wat is hero hub hygiene?

Het hero, hub, hygiene model is een video content marketing model ontworpen door Google voor YouTube uitgevers. De principes van het model kunnen worden toegepast worden op alle vormen van content marketing. Zodat je beter je content kan inplannen en kan invullen op basis van een content strategie.

.

Hero Hub Hygiene: een effectieve content strategie

Het Hero Hub Hygiene content strategie model wordt tegenwoordig door meer en meer merken toegepast. Merken publiceren nu een constante stroom aan content, zoals YouTubers. In plaats van een paar keer ‘viral video’s’ te publiceren, zoals adverteerders.

Het model maakt onderscheid tussen drie verschillende soorten video’s / content categorieën, namelijk:

  1. Hero: Grootschalige, tent-pole momenten of ‘go-big’ momenten, ontworpen om brede awareness te genereren;
  2. Hub: Regelmatig geplande ‘push’ content ontworpen voor je primaire prospects;
  3. Hygiene: Always-on ‘pull’ content, ontworpen voor je kern doelgroep.
Hero Hub Hygiene Act like an advertiser
YOUTUBE’s HERO-HUB-HYGIENE MODEL

.

Content piramide

De content piramide laat zien hoe je het Hero Hub Hygiene framework kan visualiseren als een piramide met drie lagen. Elke laag vertegenwoordigd een ander type content categorie. De drie soorten content categorieën versterken en interacteren met elkaar.

Hero content zorgt voor meer bewustzijn rondom je merk. En kan zorgen voor voor meer volgers op social media of abonnees op YouTube.

De middelste laag is hub content. De hub content zorgt ervoor dat je bezoekers terugkeren. Vaak zijn dit series of video’s die gecreëerd worden rondom brand events of productlanceringen.

Hygiene content, de basis van de content strategie. Hygiene content speelt in op bestaande interesses en zoekopdrachten van de doelgroep. Deze content zorgt voor verbeterde zichtbaarheid en vindbaarheid in de zoekmachines.

.

Wat is hygiene content? (ook wel help content genoemd)

Hygiene content, ook wel help content genoemd, is de basislaag van de content piramide. Dit is de meest generieke content vorm. Naar deze content is de doelgroep regelmatig of zelfs dagelijks op zoek. En deze content kan altijd geconsumeerd worden.

Hygiene content is ontworpen om nieuw publiek aan te trekken, op basis van zoekopdrachten en interesses van de doelgroep. Ontwerp deze content  daarom specifiek rondom zoekopdrachten die de doelgroep invoert in zoekmachines.

Wat frequentie betreft scoort hygiene content het hoogst van de drie categorieën.

Voorbeelden van hygiene content zijn:

  • Product demo’s en tutorials
  • How to’s
  • Recepten.

Wil je weten op basis van welke drie variabelen je help content kan produceren? Of case studies lezen van andere merken? Download de whitepaper nu.

.

Wat is hub content?

Terwijl hygiene content ‘pull content’ is, is hub content ‘push content’. Hub content wordt met regelmatige intervallen gepusht naar een specifiek segment binnen de doelgroep.

Hub content is content die wordt gericht op specifieke interesses van je doelgroep. Hierdoor blijf je als merk relevant en blijft de doelgroep naar de content van je merk kijken.

De hub kan een YouTube kanaal, een blog of elke plaats zijn waar geïnteresseerden naartoe kunnen gaan. Het doel van hub content is dat om het publiek terug te laten keren. En dat ze je kanaal liken, volgen op zich abonneren.

Wil je weten wat de kenmerken van hub content zijn? Log in en ontvang de white paper direct in je e-mail.

.

Wat is hero content?

Hero content moet bovenal opvallen: dit is een ‘wow’ moment. Hero content is ontworpen om te worden gedeeld en een blijvende indruk achter de laten bij de massa.

Deze content categorie was voorheen altijd erg populair in de tijd van viral marketing. Hero content is content die enorme aantallen bezoekers of views genereert. En als merk investeer je hier veel tijd en energie in. Een goed voorbeeld is content gerelateerd aan het belangrijkste evenement of product lancering van het jaar.

Gemiddeld stelt YouTube dat merken vaak één of twee hero momenten per jaar inplannen.

Wil je weten wat de kenmerken van hero content zijn? Download de white paper.

Hero Hub Hygiene Template Content Kalender

.

Een contentkalender volgens het Hero Hub Hygiene model.

Dé content kalender template gebaseerd op het Hero, Hub, Hygiene Model.